Oplegger

Bij een trekker- oplegger combinatie bepaalt de oplegger wat er geladen kan worden. De trekker is (in bepaalde mate) universeel. De oplegger is voorzien van een opbouw. Deze opbouw is dan weer geschikt voor het transporteren van specifieke lading.

Denk aan opleggers uitgevoerd als:

  • tankoplegger
  • stenen oplegger
  • container oplegger
  • gesloten bak oplegger
  • bakoplegger met zeilen ( tautliner )
  • Uitschuifbare oplegger

 

 

oplegger gesloten bak

Oplegger met gesloten bak

Een veel gebruikte oplegger is een oplegger met een gesloten bak.

Stenentrailer

Oplegger voor stenen

Een opleggers met een opbouw voor stenen wordt een stenentrailer genoemd. Een stenentrailer is voorzien van een kraan met een speciale stenen- grijper, ontworpen voor het oppakken van grote 'pakketten' stenen ineens.

De trailer is dan voorzien van 'sporen' waar zo'n kraan op verplaatst kan worden.

huifplegger - tautliner

De huifplegger ofwel de 'tautliner'

De huifoplegger ofwel de tautliner is de meest gebruikte type oplegger.

Een huifoplegger is voorzien van een opbouw met een vast dak en aan de zijkanten zeilen. Het voordeel van die zeilen is dat deze open kunnen waardoor de lading niet alleen via de achterkant, maar ook via de zijkant in- en uitgeladen kan worden. Dit kan heel handig en efficiënt zijn bij lange lading, en bij pallets die door de (pallet) heftruck meteen op de goede plek op de oplegger neergezet kunnen worden.

De schuifzeilen maken dit type oplegger erg veelzijdig én lichter dan een dichte bak. Daarom is het de meest gebruikte type oplegger.

uitschuif trailer

Uitschuif trailer

Een uitschuiftrailer of uitschuifoplegger wordt gebruikt bij een lading die langer is dan wat er op een 'gewone' oplegger past. Denk aan (riolerings-) buizen, zeer groot materieel, transport van windmolens.

Een uitschuiftrailer kan ingeschoven worden waardoor er gemakkelijker mee te rijden is. Uitgeschoven moet soms een speciale route afgelegd worden omdat dan sommige spoorwegovergangen en rotondes niet meer overgestoken kunnen worden.